Skocz do zawartości

Zimowanie - wiwarium

Bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy w temacie i chciałbym dowiedzieć się więcej na temat zimowania naszych roślinek. Aktualnie wiem tylko ,że nie należy zimować roślin subtropikalnych oraz tropikalnych. Coś też czytałem o delikatnym zimowaniu tłustoszy i pływaczy. Natomiast całą resztę należy? Pozwólcie ,że przejdę teraz do drugiego wątku. Posiadam aktualnie dosyć duży zbiornik szklany w którym chciałbym zrobić wiwarium z roślinami, głównie owadożernymi. Jako ,że prawdopodobnie nie będę miał warunków do zimowania tak dużego wiwarium to celuje w rośliny tropikalne. Chciałbym jeszcze zadać pare pytań ,lecz prościej będzie chyba jeśli wymienię je w podpunktach poniżej:

1. Czy istnieje jakaś lista z wykazem których roślin nie trzeba zimować ,a u których jest to wymagane?

2.Jakie oświetlenie polecacie?

3. Czy do takiego wiwarium należy dokupić wentylatorki aby zwiększyć obieg powietrza?

4. Czy rośliny z fotki poniżej nadadzą się do takiego terrarium? Planuje je kupić ze strony CarniSana

Zrzut ekranu 2020-08-30 o 17.52.15.png

Jeszcze dodam ,że wymiary terrarium jeśli dobrze pamiętam to 60cm x 40cm x 40cm.

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8/30/2020 o 6:02 PM, Bodzio napisał:

Witam, jestem nowy w temacie i chciałbym dowiedzieć się więcej na temat zimowania naszych roślinek.

Cześć, liczyłem, że ktoś Ci udzieli odpowiedzi, ale czekanie od niedzieli to nie jest jeszcze jakiś dramat. :P

Cytat

Aktualnie wiem tylko ,że nie należy zimować roślin subtropikalnych oraz tropikalnych.

To się rozumie samo przez się. Rośliny w tropikach nie mają zimy, tam jest pora sucha i mokra/deszczowa.

Cytat

Coś też czytałem o delikatnym zimowaniu tłustoszy i pływaczy. Natomiast całą resztę należy?

Są tłustosze stricte tropikalne, choć jest ich niewiele, tych się nie zimuje. Większość wymaga jakiegoś spoczynku. Z terenów klimatu umiarkowanego - wymagają zimowania na zimno i wilgotno, podobnie, jak ma się pogoda w Polsce. W przypadku ogromnej grupy tłustoszy meksykańskich - wymagają one zimnego, ale SUCHEGO okresu spoczynku. Tak mają w naturze i tak należy im to zapewnić. Część z nich nie potrzebuje bezwzględnie takiego spoczynku i da sobie radę latami bez niego. To są niuanse, których nie da się opisać w jednej wypowiedzi.

Pływacze, to monstrualna grupa roślin z różnych kontynentów i klimatów. Są takie, które spoczynkują sucho, są takie, które są epifitami, są lądowe, są wodne. Też taka spora generalizacja. Większość pływaczy pochodzi w regionów tropikalnych i subtropikalnych i nie będzie wymagało żadnego ewidentnego spoczynku.

Cytat

Pozwólcie ,że przejdę teraz do drugiego wątku. Posiadam aktualnie dosyć duży zbiornik szklany w którym chciałbym zrobić wiwarium z roślinami, głównie owadożernymi. Jako ,że prawdopodobnie nie będę miał warunków do zimowania tak dużego wiwarium to celuje w rośliny tropikalne. Chciałbym jeszcze zadać parę pytań ,lecz prościej będzie chyba jeśli wymienię je w podpunktach poniżej:

1. Czy istnieje jakaś lista z wykazem których roślin nie trzeba zimować ,a u których jest to wymagane?

2.Jakie oświetlenie polecacie?

3. Czy do takiego wiwarium należy dokupić wentylatorki aby zwiększyć obieg powietrza?

4. Czy rośliny z fotki poniżej nadadzą się do takiego terrarium?

Drosera capensis 'Albino'

Drosera capensis 'All red'

Pinguicula agnata

Utricularia livida

Heliamphora Midoxa

Nepenthes St. Gaya

Ad. 1. Nie bardzo, bo to jest gigantyczna lista roślin i nie wiem, kto miałby to zrobić. Musisz zainteresować się gatunkiem/mieszańcem i wiedzieć skąd pochodzi i jakie tam mogą panować warunki/klimat. Internet przychodzi z pomocą. Wiedząc, w jakim rejonie świata rosną dane rośliny albo skąd pochodzi dany rodzaj (jak w przypadku Heliamphory), od razu będziesz wiedział na ile roślina wymaga "zimowania" - cokolwiek to dla Ciebie znaczy - czy też nie będzie wymagać.

Ad. 2. Ja ostatnio stosuję gotowe panele Aquael Leddy plant i sunny. Te drugie mają przyjemniejsze światło. Na pewno panele z LEDów ful spectrum byłyby najlepsze, ale nie wiem, czy ktoś takie robi i prędzej trzeba by było skomponować sobie takowy samemu - dla mnie niewykonalne. Jestem elektroniczna noga. Generalnie LEDy są bardzo ekonomiczne, żywotne i bardzo dobrze sprawdzają się w terrarystce.

Ad. 3. Rośliny owadożerne raczej nie wymagają wentylatorków. Taki ruch powietrza mocno wysusza rośliny, nie wiem, jak by im to się podobało. Jedno moje terrarium nie było otwierane przez 7 lat. Było szczelnie zamknięte, bez strat wodnych. Rośliny czuły się w nim fenomenalnie.

Ad.4. Nie wiem, jakie wymagania ma ten dzbanecznik, ale jeżeli jest nizinny, to powinien dać radę na podwyższeniu i z dużą domieszką perlitu dla dobrego drenażu i napowietrzenia korzenia. Podobnie w przypadku P. agnata, choć nie wiem, czy on jest wapieniolubny, czy nie. Zerknawszy na zdjęcia w internecie, wydaje się, że nie, zapewne też jest tolerancyjny pod tym kątem i nie wymaga żadnych jonów wapniowych, więc powinien pasować do reszty. H. Midoxa jest krzyżówką, która daje radę na parapecie i jest bardziej tolerancyjna na ciepło, w przeciwieństwie do zdecydowanej większości czystych gatunków. Rosiczki i pływacz powinny być w niebo wzięte. Wszystkie powinny mieć sporo światła.

Udanej uprawy!

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...